Den dominerande rasen inom sporten är som bekant greyhound. Två andra raser värda att nämnas lite mer ingående är whippet och saluki.

Whippet

En whippet påminner utseendemässigt om greyhounden, fast i lite mindre format. Liksom greyhounden är den framavlad för kapplöpning och harjakt (även om detta inte längre tillåts överallt). Whippet som ras har varit godkänd sedan 1890 av den engelska kennelklubben och den tillhör gruppen vinthundar. I Sverige har whippeten funnits sedan början av 1900-talet.

En whippet är en mycket lättskött hund och passar bra som en första hund för den som inte haft hund tidigare. Tack vare sitt lugna temperament och sin anpassningsbarhet är det en ras som bara blir mer och mer populär. Även om en whippet framförallt används till kapplöpning då den är framavlad för att springa, finns det en hel del andra aktiviteter man kan göra. Agility, spår, lydnad och så vidare är sporter som whippeten mer än gärna är med på.

Storleksmässigt ska en whippet vara mellan 40-50 cm hög och väga mellan 8-9 kg.

Saluki

Salukin är en ras som funnits länge och kom till Sverige genom import från England. Ursprungligen härstammar den från Mellanöstern och räknas som en arabisk/ persisk hund, och faktiskt som en av de äldsta raserna som finns.

Rasen förekommer i två varianter, långhårig och korthårig, och den kräver minimalt med pälsvård. Den är en medelstor vinthund och kan bli mellan 60-70 cm hög och väger mellan 20-30 kg. Hos saluki är det en tydlig skillnad mellan hanhundar och tikar, då tikarna är betydligt mindre. Alla färger förekommer hos rasen och är tillåtna, även om färgen brindle inte är önskvärd.

Salukin är en väldigt frisk ras och den lever länge och har inga kända rassjukdomar. Liksom många andra vinthundar lämpar den sig väl för fler aktiviteter förutom kapplöpning, såsom agility, lydnad och viltspår.