Många hundägare håller på med olika typer av sporter eller aktiviteter med sina hundar och har man en vinthund kan kapplöpning kännas som en självklar aktivitet. Liksom jakthundar är framavlade för att jaga, är vinthundar framavlade för att springa. Det som är speciellt med kapplöpning är att det är en aktivitet där endast hunden och inte ägaren är aktiv under tävlingen, jämfört med t.ex. agility där ägaren springer med. Här får hunden springa tillsammans med fem andra hundar inne på en bana under själva tävlingen.

Alla som har en vinthund kan ägna sig åt sporten och folk i alla åldrar är aktiva med sina hundar. För att kunna tävla behövs en licens och den får hunden ta från 15 månaders ålder. Sedan är det vanligt att hunden får börja tävla från cirka två års ålder fram till att den är ungefär sex år.

En blivande kapplöpningshund förbereds redan när den är valp för livet som kapplöpningshund. Eftersom den jagar med synen, kan man börja med att låta den jaga en trasa och kampa med den, för att få upp jaktlusten. Detta förbereder hunden på att senare få jaga efter har-attrappen på kapplöpningsbanan. Första gången hunden får börja springa på bana och efter hare måste den vara över 12 månader gammal. Den får sedan börja med att lära sig springa längs med ena sidan av banan, innan den så småningom får springa hela varvet runt. Hunden behöver också lära sig att gå in i startboxen och vara där en stund innan loppet. När den lärt sig det brukar den snabbt förstå att något kul är på gång och att den ska få springa strax efter att ha gått in i boxen.

Efter att hunden lärt sig att springa på bana och gå in i boxen är det dags för hunden att ta licens, vilket den får göra genom att springa med andra erfarna hundar till att börja med. När hunden blivit godkänd är den redo att börja tävla.