Många hundägare håller på med olika typer av sporter eller aktiviteter med sina hundar och har man en vinthund kan kapplöpning kännas som en självklar aktivitet. Liksom jakthundar är framavlade för att jaga, är vinthundar framavlade för att springa. Det som är speciellt med kapplöpning är att det är en aktivitet där endast hunden och inte ägaren är aktiv under tävlingen, jämfört med t.ex. agility där ägaren springer med. Här får hunden springa tillsammans med fem andra hundar inne på en bana under själva tävlingen.

Alla som har en vinthund kan ägna sig åt sporten och folk i alla åldrar är aktiva med sina hundar. För att kunna tävla behövs en licens och den får hunden ta från 15 månaders ålder. Sedan är det vanligt att hunden får börja tävla från cirka två års ålder fram till att den är ungefär sex år.

En blivande kapplöpningshund förbereds redan när den är valp för livet som kapplöpningshund. Eftersom den jagar med synen, kan man börja med att låta den jaga en trasa och kampa med den, för att få upp jaktlusten. Detta förbereder hunden på att senare få jaga efter har-attrappen på kapplöpningsbanan. Första gången hunden får börja springa på bana och efter hare måste den vara över 12 månader gammal. Den får sedan börja med att lära sig springa längs med ena sidan av banan, innan den så småningom får springa hela varvet runt. Hunden behöver också lära sig att gå in i startboxen och vara där en stund innan loppet. När den lärt sig det brukar den snabbt förstå att något kul är på gång och att den ska få springa strax efter att ha gått in i boxen.

Efter att hunden lärt sig att springa på bana och gå in i boxen är det dags för hunden att ta licens, vilket den får göra genom att springa med andra erfarna hundar till att börja med. När hunden blivit godkänd är den redo att börja tävla.

Träna upp kondition och muskler

För att hunden ska kunna bli framgångsrik inom kapplöpning så är det en bra ide att låta hunden träna upp både sin styrka och kondition. Detta kan man göra genom att låta den jaga och springa efter saker som vi nämn ovan, men också genom att vara ute och motionera med sin ägare, dig! Ta en cykeltur och låt din hund följa med och springa bredvid. Är din hund väldigt snabb kan det vara en bra ide att följa ett cykel-spår där du verkligen kan komma upp i fart.

I och med att din hund är ute och springer mycket så kommer även musklerna att byggas på och bli starkare. Men det är inte bara motion och träning som är viktigt, även kosten är något som man måste tänka mycket på. Om din hund inte får i sig tillräckligt med allt den behöver i sin kost så kommer den istället att skadas av all denna träning. Se därför till att den mat du ger din hund innehåller alla viktiga födoämnen och vitaminer som behövs. När du letar efter hundmat så brukar det finnas massvis av olika alternativ att välja bland. Är du osäker så kan du alltid fråga personalen i djuraffären om vilken sot som passar sig bäst för väldigt aktiva hundar.

Märker du av att din hund blir väldigt trött, att pälsen tappar sin glans eller något annat som förändras så är det en bra ide att besöka en veterinär. Antagligen så betyder det att din hund behöver kosttillskott av något slag för att få i sig mer av något ämne, men det är alltid bäst att rådgöra med en veterinär så att inget annat står på tok. Hos veterinären så kan ni ta prover på er hund och se vad hunden skulle behöva få i sig mer av. Sedan är det bara att skaffa de extra tillskotten. Om din hund inte vill äta dem som de är så går det alltid att smula ner vitaminerna tillsammans med den andra maten.

När det kommer till väldigt aktiva hundar så är det alltid viktigt att hålla koll på hur deras hälsa ser ut och att träningen balanseras med rätt kost. Man ska inte överträna sin hund eller bli arg på den om den inte presterar som man hoppats. Att tävla i kapplöpning ska vara roligt och något som din hund tycker är kul att göra.