Vid en kapplöpningstävling för hundar finns det två olika typer av bana:

Fast ovalbana

Här handlar det om att komma först i mål. På tävlingar i Sverige delar man in sträckorna på dessa distanser:

  • Kortdistans på 320 meter
  • Medellång distans på 550 meter
  • Långdistans på 780 meter
  • Sprintdistans på mellan 90 och 100 meter

Lure coursing

På en sådan bana testar man hundens jaktinstinkt och hundarna bedöms efter fem olika kriterier: sin entusiasm, fart, följsamhet, rörlighet och uthållighet. För varje kriterium får hundarna mellan 0-20 poäng.

Banorna

Övervägande delen av alla lopp anordnas på sandbanor, även om många lopp från början hölls på gräs. Även banor på lera och vanliga friidrottsbanor har använts. Banorna underhålls noggrant inför lopp där sanden vattnas för att hållas i bra skick.

Tippa med hjälp av väder

Eftersom tävlingarna arrangeras utomhus påverkar vädret hur banans underlag ser ut under tävlingen. Det är något man måste ha i åtanke när man tippar på ett lopp för hundar. Vill man bli duktig på att tippa på hundar rekommenderas alltså att man lägger märke till och analyserar underlaget inför start. När det är riktigt bra och fast underlag kan det leda till att det går ännu snabbare för hundarna att springa.

Över tid kan det vara bra att hålla koll på hur vädret varit vid varje lopp. På så sätt kan man upptäcka ett mönster i hundarnas prestationer beroende på hur vädret varit. Kanske märker man att det blir snabbare sluttider på loppen när det är soligt väder och fast underlag. Även en lätt regnskur kan ha en positiv inverkan på banan, då underlaget blir fastare. Tyngre regn och kyla bidrar till långsammare tider då banan blir lite svårare att springa på. Är det dimmigt kan det leda till att loppen måste ställas in eftersom hundarna riskerar att inte se har-attrappen.