Den vanligaste hunden som används för hundkapplöpning heter greyhound och är den snabbaste hunden på jorden. En greyhound kan komma upp i en maxhastighet på närmare 70 km/h vilket gör den till en självklar deltagare i en hundkapplöpningstävling. Greyhounden är den snabbaste rasen av alla tamhundar och även en av världens äldsta raser. Rasen hör till kategorin vinthund.

Historik

Troligtvis har den funnits i mer än 4000 år, vilket fastställts genom att man i egyptiska pyramider har hittat avbildningar av greyhounds. Eftersom det funnits så gamla tecken på greyhounden i Egypten skulle man kunna tro att den härstammar därifrån, men den kommer faktiskt ursprungligen från Storbritannien. År 43 sägs det att rasen kom dit i samband med romarnas invasion. Utseendemässigt har inte rasen ändrats nämnvärt sedan dess utan har behållit sitt ursprungliga utseende sedan början.

Egenskaper

Ibland kallas greyhounden lite skämtsamt för ”världens snabbaste soffpotatis”. Med det menas att det är en hund som gärna tar det lugnt inomhus men ger järnet utomhus. Det gör att den lämpar sig bra som sällskapshund med sitt lugna temperament, så länge den dagligen får utlopp för sin vilja att springa fort.

En genomsnittlig greyhound blir cirka 12 år gammal, väger mellan 24-35 kg och blir cirka 62-72 cm i mankhöjd. Hanhundarna är något större än tikarna.

Andra raser

När det gäller hundkapplöpning anordnas det i dagsläget enbart tävlingar för greyhound, men även whippet och salukitävlingar anordnas ibland. Även om greyhounden är den ras som dominerar kapplöpningssporten finns det alltså andra raser som också lämpar sig för denna sport, om än inte i samma utsträckning och hastigheter. Både whippet och saluki tillhör även de kategorin vinthund och är inte helt olika greyhounden rent utseendemässigt. Anledningen till att det endast är dessa raser som tävlar i kapplöpning är att det inte finns tillräckligt många andra hundar i vinthundskategorin som har tävlingslicens.