Den vanligaste hunden som används för hundkapplöpning heter greyhound och är den snabbaste hunden på jorden. En greyhound kan komma upp i en maxhastighet på närmare 70 km/h vilket gör den till en självklar deltagare i en hundkapplöpningstävling. Greyhounden är den snabbaste rasen av alla tamhundar och även en av världens äldsta raser. Rasen hör till kategorin vinthund.

Historik

Troligtvis har den funnits i mer än 4000 år, vilket fastställts genom att man i egyptiska pyramider har hittat avbildningar av greyhounds. Eftersom det funnits så gamla tecken på greyhounden i Egypten skulle man kunna tro att den härstammar därifrån, men den kommer faktiskt ursprungligen från Storbritannien. År 43 sägs det att rasen kom dit i samband med romarnas invasion. Utseendemässigt har inte rasen ändrats nämnvärt sedan dess utan har behållit sitt ursprungliga utseende sedan början.

Egenskaper

Ibland kallas greyhounden lite skämtsamt för ”världens snabbaste soffpotatis”. Med det menas att det är en hund som gärna tar det lugnt inomhus men ger järnet utomhus. Det gör att den lämpar sig bra som sällskapshund med sitt lugna temperament, så länge den dagligen får utlopp för sin vilja att springa fort.

En genomsnittlig greyhound blir cirka 12 år gammal, väger mellan 24-35 kg och blir cirka 62-72 cm i mankhöjd. Hanhundarna är något större än tikarna.

Andra raser

När det gäller hundkapplöpning anordnas det i dagsläget enbart tävlingar för greyhound, men även whippet och salukitävlingar anordnas ibland. Även om greyhounden är den ras som dominerar kapplöpningssporten finns det alltså andra raser som också lämpar sig för denna sport, om än inte i samma utsträckning och hastigheter. Både whippet och saluki tillhör även de kategorin vinthund och är inte helt olika greyhounden rent utseendemässigt. Anledningen till att det endast är dessa raser som tävlar i kapplöpning är att det inte finns tillräckligt många andra hundar i vinthundskategorin som har tävlingslicens.

Whippet

Denna ras använder sig främst av synen när den jagar. Det är en mycket aktiv ras som passar riktigt bra för att tävla i kapplöpning, men vill man även ha den som sällskapshund eller tävla i annat som exempelvis utställningar så fungerar den perfekt även där. Man ska dock tänka på att denna typ av hund lätt blir uttråkad och uppskattar därför mycket aktiva aktiviteter att utföra, men den typ av aktivitet som är vanligast för denna hundras är jakt. Hunden trivs i människors sällskap och även om den är väldigt aktiv så älskar den att kunna mysa ner sig på bekväma platser som sängar, soffor eller hundbäddar. För övrigt så är denna ras känd för att hålla sig väldigt frisk och har väldigt låg förekomst av sjukdomar och defekter som är ärftliga. Rasen finns även i alla olika sorters färger och färgkombinationer. Kroppen är väldigt stark och elegant och storleken för hanar är mellan 47-51 centimeter i mankhöjd och honor mellan 44-47 centimeter i mankhöjd.

Är du intresserad av att skaffa dig en whippet så finns det några saker man bör tänka på innan man bestämmer sig för att köpa en.
– Valpen behöver väldigt mycket träning och uppmärksamhet redan från början. Det viktigaste är att träna valpen i lydnad då den snabbt kommer att bli mycket snabbare än sin ägare, lyssnar den då inte på sin ägare kan den snabbt springa iväg åt annat håll och hitta på bus.
– Hunden behöver väldigt mycket motion. Kom ut och spring med din hund eller låt den springa bredvid dig under din cykeltur. Ta även promenader där du släpper din hund lös på fält där den kan få springa av sig, detta är mycket viktigt för hundens välbefinnande. Tänk dock på att aldrig ha den lös där hunden kan skada sig. Hundens jaktinstinkt är väldigt stark och får den vittring på något och börjar springa så är det viktigt att det inte finn föremål som den kan skada sig på framför den.
– Hunden är väldigt lättskött och passar perfekt som förstagångshund om du inte har varit hundägare tidigare. Den är väldigt snäll och passar utmärkt ihop med människor som sällskapshund. Även om den är väldigt aktiv utomhus så är den oftast väldigt lugn och harmonisk när den väl är inomhus.