Att tippa på hundar kan verka avancerat till att börja med, men är inte svårt när man väl lärt sig hur det fungerar. Här nedan följer några tips för de vanligaste sätten att tippa på:

Det finns tre vanliga alternativ när man spelar på hundkapplöpning. Dessa tre består av vinnaren, forecast och tricast. I varje lopp är det alltid sex hundar som deltar.

Vinnaren: Innebär att man tippar på den hund man tror kommer att vinna.

Forecast: Innebär att man tippar på ettan och tvåan. Det går att satsa på dem både i ordning och utan inbördes ordning.

Tricast: Innebär att man tippar på ettan, tvåan och trean. Liksom forecast kan man tippa både i ordning och utan inbördes ordning.

Alla hundar som deltar i loppet får ett så kallat starting price, vilket kan liknas vid fasta odds. Spelbolagen sätter själva oddsen och det grundas på olika omständigheter så som hundens dagsform, det vill säga hur den presterat i de senaste fem loppen, vilken tränare hunden har haft, om den tilldelats handicap (extra vikt), hur långt loppet är och vilket underlag hundarna ska springa på. Även andra faktorer som hundens hälsa och ålder vägs in när oddset räknas ut.

Inför loppets start erbjuder spelbolagen även rörliga odds vilket innebär att det i princip är spelarna som bestämmer oddsen. Dock är det oftast inga större skillnader mellan de fasta oddsen och de rörliga oddsen, även om det ibland kan innebära att oddsen för en viss hund ökar och sjunker för andra.

Vill man tippa på hundkapplöpning som svensk får man titta närmare på lopp från Storbritannien, Irland och Australien. Där anordnas det dagligen över hundratals lopp. Ibland startar loppen så ofta som var femte minut, så är man intresserad av att börja tippa på hundar finns det goda möjligheter att börja redan idag!