leonbergers

Hundras egenskaper och skötsel

LEONBERGERS

Staden Leonberg i Tyskland är där hundrasen Leonberger först utvecklades. Heinrich Essig var en person som levde i mitten av 1800-talet och påstod sig ha skapat en ny hundras genom att upprepade gånger föda upp en Landseer Newfoundland med en St Bernard och sedan korsa den resulterande avkomman med en pyreneisk bergshund. Även om det har varit allmänt känt under åren att tidiga Leonbergers föddes upp med andra hundraser, finns det inga skriftliga dokument som stödjer denna teori. Hundens utseende var målmedvetet utformat för att efterlikna ett lejon som visas på Leonbergs vapen. De kungliga och kejserliga familjerna i Frankrike, Österrike-Ungern, Tyskland och Italien var tidiga användare av rasen, vilket ledde till att rasen blev populär.

År 1891 var det ägare till Leonbergers som till en början organiserade rasen i klubbar. De var vanliga på gårdar och användes ofta för att dra vagnar. Dessutom anställdes de under båda världskrigen för att dra vagnar som innehöll ammunition. Under första världskriget riskerade rasen att dö ut, men en gemenskap av djurälskare lyckades rädda den.

I början av 1900-talet gjorde Leonbergers sin debut i både Nordamerika och USA. De fördes in i landet av Kanadas regering med avsikt att tjäna som vattenräddningshundar. Den stora depressionen ledde till att rasen dog ut i USA. Antalet leonbergare i Europa och, så småningom, USA steg stadigt under flera decennier. Även om Leonberger Club of America grundades 1985, var det inte förrän 2010 som rasen formellt accepterades i arbetsgruppen för American Kennel Club.

Leonberger Care

Leonbergers arbetsmoral och skyddsinstinkter är ganska starka. De måste ägna sig åt daglig fysisk aktivitet för att behålla sin hälsa och lycka. Dessutom kommer leomedlemmar att dra nytta av att ha någon form av “arbete”, som att vaka över huset eller delta i en lydnadstävling. I allmänhet är dessa ganska lugna följeslagare som också är mycket hängivna och tillgivna mot sina ägare.

Träning

Träning för din Leo bör bestå av två 30-minuterspromenader varje dag utöver ytterligare 60 minuters fri lek, enligt rekommendationer från experter. Denna hund tycker om utomhusaktiviteter som jogging, simning och vandring. Denna ras utvecklades specifikt för simning, vilket framgår av dess stora lungkapacitet, simhudsförsedda fötter och vattentäta rockar.

Lejonen har en hög tolerans för kyla, men deras dubbla pälsar, som ger extra isolering, kan få dem att överhettas i varmt väder. I varmt väder är det fördelaktigt att erbjuda en lejon en sval plats att gå på och att begränsa fysisk aktivitet till de kallare delarna av dagen.

Grooming

Denna ras fäller runt den genomsnittliga mängden, men gör det betydligt mer på våren och hösten. En regelbunden skötselövning, inklusive att kamma håret en eller två gånger i veckan, är avgörande för lejonmedlemmar. I de flesta fall har de inga krav på att få sina rockar trimmade eller skulpterade.

Förutom frekvent borstning av tänderna och bad, bör ett lejon också få sina naglar klippta och pälsen underhållen.

Träning

Leomedlemmar har en hög intelligensnivå och är lyhörda elever när det kommer till träning. Faktum är att denna ras kräver omfattande träning utöver regelbunden socialisering. När de är yngre än ett år behöver de gå igenom lydnadsträning och grundläggande valpträning så att de vet vem som har ansvaret. Den stora känslighetsnivån hos denna ras gör dock att hård behandling eller skrik på valpen under träning bara skulle få motsatt effekt och göra valpen upprörd.

Problem med den allmänna folkhälsan

Uppfödare som är både etiska och ansvarsfulla arbetar hårt för att upprätthålla de strängaste rasstandarderna, som fastställs av organisationer som American Kennel Club (AKC). Hundar som är uppfödda enligt dessa riktlinjer har en lägre risk att överföra vissa hälsoproblem till sin avkomma. Ändå är rasen mottaglig för utvecklingen av vissa genetiska hälsotillstånd. Observera följande villkor:

Gastric Dilatation-Volvulus (GVD): Detta potentiellt dödliga tillstånd, som oftare kallas uppblåsthet, påverkar många olika typer av enorma hundraser. Det sker när magsäcken blir full av gaser eller mat och sedan roterar, vilket gör att innehållet i magen fastnar i magen och stänger av blodflödet till mjälten och magen. Vävnaden i magen dör, och magen kan eventuellt brista som ett resultat. För att minska sannolikheten för att detta händer måste du använda matningsmetoder. 1

Hundar av stora raser är mer benägna att drabbas av höftledsdysplasi, vilket är en instabilitet i höftleden som så småningom kan resultera i höftledsartrit på grund av överdriven

har slitage på leden.

1. Entropion är ett tillstånd där ögonlocket rullar in på sig självt. Entropion kan vara smärtsamt. Det är möjligt att endast ett eller båda ögonen, såväl som de nedre och/eller övre ögonlocken, påverkas. Det måste behandlas av en legitimerad veterinär så snart som möjligt. 2

Detta fenomen är det omvända till ektropion, där ögonlocken dras inåt istället för att rulla utåt.

Detta neuromuskulära tillstånd, känt som Leonberger polyneuropati, gör att patientens tolerans för träning minskar med tiden, vilket resulterar i en krökt gång och en förlust av muskelmassa i bakbenen. Undersökningar om genetiken bakom denna sjukdom genomförs nu. 3

Illustration av leonbergare som hålls som husdjur.

Emilie Dunphys Granen var källan till denna illustration.

Kost och näring

Det är en bra idé att mata Leonbergers rasspecifikt foder eftersom det är mer lämpat för deras behov som stora hundar. Valpar av Leonbergerrasen kan matas flera gånger om dagen, och när de fyller ett år kan de väga mer än 100 pund. Se alltid till att det finns obegränsad tillgång till rent dricksvatten.

För att minska risken för gastrisk dilatation och volvulus (GVD) hos vuxna Leonbergare bör de utfodras två gånger dagligen. De borde inte bara äta en stor måltid om dagen som alla andra gör. Om du ger din hund höga matskålar kommer han eller hon att kunna äta och dricka stående, vilket minskar sannolikheten för att magen vrider sig som annars skulle kunna inträffa. Leta efter en matskål som begränsar mängden mat som kan konsumeras på en gång, särskilt om din hundkamrat har för vana att varg ner sina måltider. Du bör också avstå från ansträngande aktiviteter i minst en timme efter att ha ätit.

Det finns en betydande sannolikhet att en Leonberger går upp i vikt. Istället för att tillåta fri utfodring bör du skapa en utfodringsplan för en viss tid, till exempel 10 till 15 minuter, och sedan ta bort all mat som inte har konsumerats efter att den tilldelade tiden har gått. Detta kommer att hjälpa till att hålla problemet till ett minimum.

Var man kan få en Leonberger eller adoptera en att äga

Det är möjligt att du hittar den perfekta hunden för dig på ett lokalt djurhem; men det är mer sannolikt att du kommer att hitta den perfekta hunden för dig genom en Leonberger räddningsorganisation som är engagerad i att rädda och återinhysa oönskade, övergivna eller misshandlade Leonbergers och Leonberger blandningar. Om du går igenom en uppfödare för att skaffa en renrasig Leo-valp, bör du vara beredd att betala allt från $1 500 till $4 000 för privilegiet.

BLI EN LEONBERGERKEEPER

Gå med i laget

Det största nöjet med en hund är att du kan göra dig narr med honom och inte bara kommer han inte att skälla på dig, utan han kommer att göra sig själv också narr.