leonbergers

Leonbergern är en hundras som är både stor och sällskaplig.

LEONBERGERS

Vad är en Leonbergerhund?

Det finns en vanlig uppfattning att Leonbergers är snälla och milda jättar. De är intelligenta hundar som också är sällskapliga och lekfulla. De är toleranta mot både barnen och de andra djuren som bor i hemmet och är vänliga och hängivna familjemedlemmar. Utöver det är de utmärkta vakthundar. En Leonberger som har blivit ordentligt socialiserad och tränad skulle vara ett utmärkt husdjur.

Familjemedlemmar till Leonbergers hänvisar ofta till sina hundar som Leos. Enligt vad jag har lärt mig genom åren att jag har delat mitt hem med en lejon som husdjur, är rasen märklig för de flesta men tilltalande för många av dem. När vi tar med vår hund på en promenad stannar förbipasserande ofta till för att klappa honom och ställa frågor om honom. I allmänhet är Leos utmärkta representanter för sin ras.

Rasens utveckling

Heinrich Essig, en politiker, affärsman och hunduppfödare som bodde i den tyska staden Leonberg vid den tiden, är krediterad för att utveckla Leonberger-rasen i mitten av 1800-talet. Det sägs att han hade för avsikt att föda upp en hund som liknade lejonet som visas på stadens vapen. Han började med att para en Landseer Newfoundland hona med en hane Saint Bernard. Detta producerade avkomman. Medan han arbetade på att fullända sin nya ras, bestämde han sig för att ta in en Great Pyrenées för gott. Efter en tid utvecklades rasen Leonberger.

Hundar som sällskap, hjälpdjur, tävlande och mer

Idag är Leonbergers populära inte bara som sällskapsdjur för familjer utan också som terapihundar, brukshundar och utställningshundar. Lydnad, carting, vallning, vattenräddning och smidighet är bara några av de många tävlingsevenemang som de ofta deltar i. Alla dessa sysselsättningar har potential att vara underhållande för leomedlemmar och deras ägare, såväl som till hjälp för andra individer. De bör dock endast utföras om hunden verkar ha glädje av dem.

Den enkla handlingen att ha en Leonberger runt huset som ett sällskapsdjur kan ge dess ägare en enorm mängd lycka. Om den potentiella ägaren är villig att lägga ner tid och ansträngning för att lära ut och ta hand om en så stor hund, kan en lejon vara en underbar följeslagare.

Jämförelse av män och kvinnor i olika aspekter

Utseendet på en vuxen Leonberger är en av kunglig värdighet. De har ofta långt hår som är en gulbrun färg, men vissa hundar har en päls som är rödbrun eller krämfärgad. Det finns vissa rockar som inkluderar en regnbåge av färger. Hundarna hade var och en ett mörkt täcke över sina ansikten. De har ofta svarta hårstrån på öronen och har ibland svarta spetsar på de hårstrån som täcker resten av kroppen. Deras päls ger dem vattenbeständighet.

Lejonhanar har vanligtvis hår som är längre på bröstet och halsen när de är ungefär fyra år gamla. Termen “man” hänvisar till denna speciella region. Det är möjligt för honor att ha en man också, även om det är mycket mindre uppenbart. En kvinna i vuxen ålder väger vanligtvis mellan 100 och 130 pund. Mellan 130 till 175 pund är medelvikten för en vuxen kille. Det är möjligt för honor att nå en höjd av 29 tum (mätt vid den högsta punkten på ryggen), medan hanar når en höjd av cirka 31 tum.

Utbildning är viktigt

Det är absolut nödvändigt att börja träna Leonbergers när de fortfarande är valpar på grund av den stora storleken på de vuxna hundarna. En bråkig vuxen som inte har blivit ordentligt socialiserad eller tränad kommer att vara svår att hantera inom en familj och kommer inte att passa in särskilt väl. Även om aggressiva lejon är ovanliga, precis som med alla andra hundraser, ökar sannolikheten för att en hund är aggressiv om den inte är ordentligt socialiserad eller om den lätt skrämms.

Med början i ung ålder är det viktigt att tillhandahålla träning som är konsekvent, vänlig men rigorös. Lejonpersonligheten är inte en som tar allvarlig kritik väl. Det skulle vara mycket fördelaktigt för en ung hunds utbildning att delta i lydnadsklasser. Dessutom bör valpar socialiseras med en mångfald av människor, djur, miljöer och aktiviteter från tidig ålder.

Hundträning

Hundar kan tränas helt hemma, i hundträningsklasser eller i båda miljöerna samtidigt. Träning kan också göras helt hemma. Det spelar ingen roll hur en Leonberger tränas, det viktigaste är att han är tränad.

Tränar ett lejon

Trots sin storlek kräver lejon inte mycket fysisk aktivitet. Däremot bör de göra det till en daglig vana att gå en promenad. Eftersom så många människor är intresserade av att lära sig mer om Leonbergers, är att ta en ut på en promenad ett utmärkt tillfälle att inleda konversationer med främlingar.

I allmänhet tycker lejoner om att få håret blött och bli smutsigt. De är utmärkta cakandidater för arbete som vattenräddningshundar. Även om många leomedlemmar inte har den naturliga förmågan att återställa saker som bollar eller pinnar, finns det några som gillar aktiviteten. När man tränar dem att hämta ett föremål som har slängts på dem krävs vanligtvis mycket tid och ansträngning. De förstår helt enkelt inte varför man skulle behöva gå och hämta varor. Med det sagt tycker Dylan om att hämta exakt lika mycket som min labrador retriever gör, till skillnad från Scala och Ryan, som visade väldigt lite entusiasm för aktiviteten. När han vill starta ett spel brukar han leta efter en boll och sedan kasta den förväntansfullt mot mina fötter.

Det går att träna Leonbergare att dra vagnar; de måste dock vara minst arton månader gamla och i gott fysiskt tillstånd innan de börjar träna. De är också utmärkta spårare och kan tränas att valla boskap om möjligheten ges. Det finns lydnadstävlingar som några leomedlemmar deltar i, och det finns även agilitytävlingar. Även om de är starka djur är de inte alls lika snabba som många andra sorter av samma art. Agilitytävlingar kan belasta lederna hos vissa hundar, inklusive de som ägs av leoägare.

Det finns en Leonberger i huset

Rum att bo i

Trots sin storlek kräver leodjur inte en särskilt stor mängd yta för att kalla hem. De kanske inte kan bo bekvämt i en lägenhet, men de skulle klara sig bra i ett hus med en stor och säker bakgård. Men för att få den rekommenderade mängden daglig aktivitet måste leomedlemmar ge sig ut utanför.

En medlem av familjen

Leomedlemmar njuter av att delta i familjens aktiviteter och att få uppmärksamhet och tillgivenhet. Det är inte hälsosamt för en Leonberger att tillbringa längre tid ensam. De kommer att utveckla tristess som ett resultat. Att vara uttråkad kan bidra till problematiskt beteende.

Grooming

Pälsen på en Leonberger behöver borstas ofta eftersom den faller ut. De går igenom en mer intensiv moltcykel två gånger om året, som sammanfaller med årstidernas växlingar. Att trimma en hund är inte bara nödvändigt ur ett hälsoperspektiv, utan det är också ett utmärkt tillfälle för en människa att stärka den känslomässiga band de delar med sitt husdjur. Både människan som sköter trimningen och hunden som trimmas kan dra nytta av att ha en trevlig och fridfull stund under processen.

Lean-on-Bergers

Eftersom vissa lejoner gillar att vila sina huvuden på sina ägares knän, kallas rasen ibland för “lean-on-bergers”.

BLI EN LEONBERGERKEEPER

Gå med i laget

Det största nöjet med en hund är att du kan göra dig narr med honom och inte bara kommer han inte att skälla på dig, utan han kommer att göra sig själv också narr.