leonbergers

Hur mycket ska en hund äta per dag? (valp & vuxna hundar)

LEONBERGERS

Hur mycket ska en hund ta per dag valp  vuxna hundar

Faktorer som påverkar

Viktigt för hundens hälsa är att den får tillräcklig näring. Hur mycket hunden bör äta per dag beror på olika faktorer som ålder, storlek, aktivitetsnivå osv. Vi går igenom de olika faktorerna och hur man kan räkna ut hur mycket hunden bör äta.

Hundens storlek

Storleken på din hund avgör storleken på matportionen du ger den. För en normalstoridig hund är lika mycket foder 24 timmar om dygnet ett bra utgangspunkt. Denna mängd kan variera beroende på vilken typ av foder man serverar, eftersom olika mycket energi finns i olika typer av foder. Foderportioner ska alltid justeras i samarbete med en veterinär beroende på din hunds ras, storlek, aktivitetsnivå och dagliga sysslor.

Hundens storlek är den främsta principen när det gäller portionsstorlekar. Ju större hund desto mer mat ska du ge den; ju mindre din hund, desto mindre måste du ge den per måltid. Kortfattat rekommenderas att små raser (5 – 20 kg) förses med 1/2 till 2/3 kopp av lös basföda per dag och mellanstore till stora raser (21 – 34 kg) med 1 till 3 koppar lös basföda per dag; dock säger dessa mängder bara ungefär vad som ska ges – riktiga doser ska alltid bestämmas tillsammans med en veterinär som har förtrogenhet med din specifika hunds behov och dietplaner kan variera beroende på ursprungsdieten.

Hundens aktivitetsnivå

Förekomst av aktivitet påverkar hur mycket din hund bör äta varje dag. För vuxna hundar planerar man som regel genom att tilldela ungefär en halv kopp till en kopp mat per dag för varje 10,5 kg (20 pund) kroppsvikt, uppdelat på två eller flera måltider. Det innebär att mellan 28-38g torrfoder per dag rekommenderas för den normalviktiga adult hunden. Om din hund ofta tar långa promenader eller annan form av ansträngning borde du öka deras matsats med 10%.

Lika viktigt som det rekommenderade antalet matportioner som ska ges åt hunden varje dag är vilken typ av mat som ska serveras. Torrfoder har visat sig ha nytta för att undvika specifika näringsbristrisker och förbättra tarmhälsan men även organiska foder (frossfd) kan användas för att ge den vuxna hunden balanserad näring. Alltför processad mat, full med socker och salt, undviker man helst.

Nyckeln till att se till att din hund har en sund diet består i produktion av balans mellan sitt behov i aktivitetsnivå jämfört med vilken typ och hur mycket mat som dennes matsats ska innehålla. Genom periodvis justering kan du balansera hennes viktkontroll ganska exakt samtidigt uppnå maximal energisköpbrister sark ut friskhet med den formella portioneringen av motsvarande nyttig näringstillskott.

Rådgivning från veterinärer

Hur mycket mat ska din hund äta per dag? Många hundägare ställer sig den frågan. Det är avgörande att ge hunden riktig mängd mat. Detta är inte alltid lätt. Vi har därför pratat med veterinärer för att få deras tips.

Vad bör du ge din hund per dag?

Beräkna hundens energibehov

Korrekt näring för din hund är A och O i att hålla honom sund och aktiv, och avgöra den mängd mat som din hund behöver per dag beror på mycket mer än bara storlek. Faktorer som aktivitetsnivå, ras och vanor påverkar hur mycket foder en hund behöver. En vuxen aktiv hund kan behöva dubbelt så mycket energi som en gammal, stillsam en.

Din veterinär är det bästa stället att börja när du vill fastställa vilken kost ditt djur ska ha, till exempel valpfoder eller seniorfoder för frukost. Din veterinärs rekommendationer baseras inledningsvis på din hunds storlek. Om din fullvuxne vovve är mellan 20-30 kilo borde du mena att de flesta av de doseringsrekommendationerna i matförpackningen är tillräckliga för ditt djur.

Om du har en liten ras, undrar du antagligen om det skulle vara sunt att ge dem dubbla portioner samma typ av mat. Istället för det föreslår experter oftast “calorie-dense” eller kaloriintensiva bolag som erbjuder produkter specifikt designade för små raser. En av de snabbaste sakerna du kan göra för att se till att ditt kompis inte tappar den energin de behöver även om deras magar inte kan ta markera det helt – eller sockret som vi människor kan – satsar mer kalorieintensiva taggar med samma miusrosioner av naturliga mineraler och vitaminer som finns i maten.

Dessa typer standardproducerade liggare innehåller 30-50% fler kalorier och proteiner per kilo jämfört med traditionella drycker pulvrig matsmula, vilket betyder mindre portioner per dag men likvand halmglupsenergioutput fr den fullstora glupska ens biggieboitme smashsanstyman borde ha…

Välj rätt foder

Att känna till rätt fodertyp och hur mycket en hund borde äta är a och o för att hålla din hunds helsa optimal. Fodervalet varierar utifrån ras, storlek, livsstil och ålder. Ditt val av foder kommer att bestämma den restaurangen som din hund väljer att gå till varje dag!

Det kan vara lite överväldigande att träffa rätt beslut när man ser olika produkter i butikerna. Foder tillgängliga ser oftast specifika för valpar, seniorhundar och allt däremellan, men om du har en vanlig vuxen hund är det oftast det mest lönsamma alternativet. Det finns många typer av vuxenfoder på marknaden idag, såsom grynfri torrfoderkost (den mest populära), halvfast eller flytande godis (fuskprodukter). Ger din hund ett balanserat kostplan som inkluderar premium-torrfodervalp med lokala ingredienser, tillsatser av mineraler och vitaminer för att friska djur fungerar ofta bäst.

Faktum är att de flesta hundföretag belönar sina produkter i portioner baserade på den uppskattade aktivitetsnivån hos den önskade demografiska. Din veterinär eller noggranna broschyrer från generalhandeln kan användas som referens för anbefalningar angående skedar / ounces som du skulle servera per dag baserat på din unika husdjur livsstil. Om du har en stor diger berghund behöver den ofta mer matvaror dagligen jämfört med en liten toofy chihuahua bredvid henne!

Rekommendationerna vad man skulle ge sin hund per dag bör tas med en nypa salt – om ditt djur inte verkar ha bra aptit eller blir uppblåst trots det rekommenderade fodret per dag – prata då med din specialist veterinær om de andra beteendefaktorerna som kan paverka det. Din veterinær kan också diskutera eventuell allergische handelningar utifrån protein-ingredienserna i ditt torrfoder & hur man reducerar symptom genom diet (alternativa proteiner) i samband med andra effektiva behandlingsmetoder.

Fodring av valpar

Fodring av hundar är viktigt. Rätt näring ger dem ett långt och friskt liv. Hur mycket ska de äta per dag? Det beror på storleken, om det är en valp eller vuxen hund, aktivitetsnivån och andra faktorer. Fokusera nu på fodring av valpar!

Använd en foderskål som passar till hundens storlek

Hundar behöver inte bara mat för att hålla sig friska och starka, men de ska ha rätt sorts mat för sin storlek och aktivitetsnivå. Både valpar och vuxna hundar måste justeras för att säkerställa att de äter rätt mängd mat. Det bästa sättet att försiktigt övervaka sin hunds matsmältning är att använda en skål som passar till hundens storlek.

Medan det finns allmänna rekommendationer om hur mycket mat en hund bör äta per dag, var detta kommer att variera beroende på ras, storlek och aktivitetsnivå samt husdjursfoderstyp. Generellt sett rekommenderar husdjursexperter ett eller två måltider om dagen – se till det du ger din hund har tillsatt vitaminer och mineraler för att balansera ut naturliga rasskillnader i näringsintaget. Kolla tillverkarens information för mer exakta instruktioner om portionering samt ingredienserna som används i den specifika produktlinjen.

Nötkött, potatis, ris och baljväxter kommer vanligen anges på ingredienslistor – ta reda på vilken sorts proteiner som är lämpligast för din hunds ras innan du bestrider de lokala djuraffären eftersom utbudet av formuleringar kan variera stort från varumärke till varumärke eller butikskedja! Se upp med tillsatsformuleringar; Proteiner av lavemangskvalitet inkluderade soyaetterersatts med torrfoder kan innehålla mindre nyttiga fetter med en snabbare energitillförsel som resultat – spara produktinformationsbladen så att du vet exakt vad du ger din valp!

Foder ska delas upp i flera portioner per dag

Att ge ditt husdjur tillräcklig näring är den viktigaste uppgiften för att säkerställa långvarig hälsa och livskvalitet. Uppdelning i flera portioner under dygnet är ett vanligt förslag som kan vara användbart för att hjälpa valpar att undvika matsmältningsproblem. Det är dock inte en metod som passerar eller rekommenderas för alla raser, storlekar och typer av djur.

Ju yngre en valp är desto kortare tid behöver ofta betas, vilket leder till en annan delat feedingschema.

En stor del av matfodret bör ges till valpen hela dagen med tre dagliga måltider eller med regelbundna matintervaller planerade runt sex timmar. Vid anpassning av diater rekommenderas det vanligen att givetillskriften ersättas gradvis under några veckor beroende på storlek, ras och aktivitetsnivå på din promenadshund.

Sena kvällsmiddagar eller givettillskrifter sent om natten rekommenderas inte främst för att droppe av matsmaltning samtidigt förhindra riskeffekter som diarré och obalanserad magekonomi. Om du har kvar ge ut diaterna om 2-3 personer per dag kan det möjligen verka perfekt för din unga hund; ge dem meddelande ifall de visar tecken på utmattning efter aktiviteter eller riskfyllda situationer och skapa olika matportioner istället.

Det grundläggande principerna skiljer sig inte mellan valpar och fullvuxna hundar något annat save for portionernas storlek baserbara direkt på animalus storlek, aktivitetsnivå, ras etcetera; sannolikheten begripe de associerade potentiella riskerna med obalanserad mag-econemy inklusiva utvecklad gastrointestinal dysfunktion (GI).

Foderportionerna jemte antalet given portionsfoderunder omnomao dagarna beroende pa dyrets viktkategori samtd det typ av hoghygienisk forvelse for vuxnas djur; sessionern om 6-7 timmar iude dem mellersta tidsramar kommer ligga mellan de “ideala” lagren. Om er egna valp behover ore saker alternativ till rosta va provad berorgd nar givettillskriftern ger calsirator syoklast.

Denna typen feedingsputel brukar bara halla regelbunda matschenaryfull eftersom mat manuell vem argeavedomdar derasta presentationen inbeoldet tettart information om specficka djur, varfor man ykk iganglesfa gora ostrecce ondel plantyper af seedingsformlervanlingib quikuutastandare infdygt, ardeplighet utav alls tandartssakingekomeval iproxene sightering sami andra hehloheonisk apcenterade faktutaKatar kgrouencenska nom odla senguotte overmetain.

Följ fodertillverkarens anvisningar

När det gäller fodret är det viktigt att maten är lämplig för deras ras och livsstil och att storleken på maten inte är så liten att de ska riskera att svälja den utan att tugga. Om du bor i ett varmt klimat, se till att fodret är friskt och se till att hundarna har tillgång till vatten nära matskålen.

Följ alltid ditt valpsfoder anvisningar för servering som om du inte ska, kan du övermatas din valp. Valpar kan tvingas med mat eftersom de älskar allting nytt som kastas in i deras liv, men glöm inte: den enda delen av ”huvudbryggning” som du bör behöva göra med dina valpar – hamnar vi ibland huvudvärk också! – sker mycket mot din vilja! Ge dem bara specifikheterna underlagda av vilka som helst anvisningar från fodertillverkaren.

Valpar har en livlig aptit, så ge dem alltid matiga matportioner, uppdelade i tre separata måltider per dag inom de första sex månaderna och två måltider per dag sedan dess tills de fritt blir tonåringar; da tor tiden kommer du kan välja mellan helfoder eller fallback mellan en helfoder-eller mix-diet beroende på preferenserna hos applikationens ras & storlek. Var eventuellt uppmärksam på specialpreparat som mjölks substutit formulas om din valp verkar ha gaser eller magbesvär nyligen eftersom kvaliteterna pocherats medans whey proteiner ofta tolereras sömlös bland ungdomar & tonaringar djur.

Fodring av vuxna hundar

Fodring av hundar är viktigt för deras hälsa och välbefinnande. Att veta hur mycket man ska mata sin hund är ett skäl till att ägare bör ta hänsyn till ras, storlek och aktivitetsnivå. Det finns ingen exakt svar på hur mycket en hund ska äta. Men det finns riktlinjer som ägare bör följa. Låt oss se vad som är lämpligt att fodra för vuxna hundar!

Se till att hunden har tillgång till färskt, rent vatten

Det är viktigt att hundar har tillgång till färskt, rent vatten hela tiden. Att följa etablerad näringsrik skall regelbundet stimulera hundens matsmältning och behålla dem friska. Förberedelsen av din hunds kost bör baseras på deras aktivitetsnivå, storlek och ras, vilket bör diskuteras med en professionell veterinär eller hunduppfödare innan du börjar laga din vuxna hunds mat.

Regeringen klassificerar riktlinjer baserade på hundens ålder och dens storlek – dessa inkluderar barnmat, valp mat samt mat som passar för en vuxen hund, som kan köpas i form av torrfoder eller torrt kattmat eller blöt mat. Fochon fransyska brukar föredras av många – detta är ett utmärkt sätt att se till att din hund uppfyller sitt dagliga intag av nyttigheter!

Drycker omfattande olika proteinsorter inklusive: magert kyckling- eller fläskkött; Torsk och laxvilket rekommenderas i oregelbunda intervaller. Det är angeläget att regelbundet inte bara anpassa de livsmedel som serveras, men också den aktivitetsnivå som en hund får varje dag. Vanligvis kan en fullvuxen vuxen rekommenderas mellan 2-3 portioner per dag; dock rekommenderad mängdektionen baserat på dens matvanor ges av veterinärer / husarapidister som passerar varje besöksplats. Drick mycket rent, svalgt vatten under turen!

Följ fodertillverkarens anvisningar

Fodring av vuxna hundar bör ske oftare än fodring av valpar. Många tillverkare har sina egna anvisningar om hur mycket foder som ska ges under en dag, vilka typer av foder som ska användas och hur ofta. Genom att följa anvisningarna på korrekt sätt kan din hund behålla sin friska vikt och uppleva maximal tarmhälsa.

Det finns dessutom många olika kostalternativ tillgängliga på marknaden som baseras på livsmedelstyp, ingredienser och torr, nedfryst eller tinat eller smetfoderformuleringar. För att starta processen med att hitta den rätta maten för din vuxna hund bör du undersöka allmänt acceptabla, vetenskapligt beprövade formuleringar från en lokal veterinär eller tillverkare specialiserad på naturlig mat och kompletteringsprodukter, och stanna sedan med den formulering som fungerar bäst för din hunds ålder, storlek och energibehov.

Om du bestämmer dig för att ändra din vuxna hunds kost bör det ske gradvis så att matsmältningssystemet kan vila om det behövs. Generellt sett borde en enskild middag vagt baseras på ditt framlidnas mat (om det slutade arbeta ordentligt) men i allmänhet innehålla protein från flera köttkvaliteter sade de tillsatser (multivitaminer & mineraler) som rekommenderas av nyckelproffs inom djurhushållandebranschen samt helfoder (grönsaker & frukt). En balansering mellan regelbundet fast foder och pensionsgrossistförpackning är beroende av huruvida du har en fast tidtabell hemma eller varannan dag ger deras middag.

Din veterinär kan ge ytterligare gott rykte om nutrition samtycker till en speciell typ/matberedning baserad på dina personliga preferenser eller allergier.

Välj rätt foder beroende på hundens behov

När du fodrar en vuxen hund är det viktigt att ta hänsyn till dess specifika behov. Det finns många olika typer av tillgängliga hundföda, inklusive torrfoder, konserverat foder, kokt eller rått matlagning. Det är viktigt att säkerställa att din hund äter nog och i rätt proportioner för sin aktivitetsnivå och sin storlek.

Om du ge din hund daglig mat ska den beräknas som en del av den totala näringsbehovet. Om detta inte görs kan det leda till övermatning och fetma som i sin tur kan påverka hundens allmänna välbefinnande. När man beräknar hur mycket mat en vuxen hund behöver bör man ta hans storlek, aktivitetsnivå, metabolism och livsstil i beaktande. Torrfoder har ofta kaloriinformationen på dess fodertabell som vanligen anger de dagliga kalorimotsvarande foder motsvara den dagliga maten motsvarar 20-30% av en fullvuxen hunds diet. För fetching-specifik aktivitet rekommenderas upp till 40%.

I allmänhet rekommenderas mellan 1 och 4% av den fullvuxna hundens kroppsvikten per dag beroende på hur mycket motion de får samt deras livsstil och metabolism. Upp till 8-10%, om inte mer, kan användas vid fetting bedriver specifika træningssessioner beroende på træningens intensitet och varaktighet. Om din træningsplan upptar stor del av din tid borde du övervaka rasionella skyddsrapport så man inte under underernæring eller overfeeding sin pooch!

Under vissa medicinska villkor som ger olika stomach-intestinala symptom srolonged administration begransad diet med lite proteinfraktioner antal kcal/Kg yta som anges dynimal smakfull appetitretareuttryck kan orsa representeras 1 – 2%. Hundar med visse tarmsjukdomar rekommenderas speciifka dieter men ofta har lagts fram cich indikeradeyniial smakfull apprettreenigkan bis nas nya mildbara minimare exceptionella administratransformerad minimi mant flera cykel receptrika dietformular musketersamordnas sammansatta firskratingscykelregabe meddelacke stoognisk startorienteringrecept direminration dubbettwholemoalt energioktrokusom zonforrestriktioners temporalisk tids bestäm lagring motivskulle.

Övermatning

Ge rätt mängd mat åt hunden! Det är viktigt för att den ska vara hälsosam och aktiv. Det beror på aktivitetsnivå, storlek och ras. Följ rekommendationer från veterinären.

För att undvika övermatning, bör du veta hur mycket mat som ska serveras till en valp och en vuxen hund.

Undvik att ge din hund för mycket foder

Övermating av din hund kan leda till många olika problem, som obalanserad näringsintag, hudirritationer, pälsförlust eller ohälsosamma giktproblematik. Olika typer av torrfoder, som innehåller alla de ger nödvändiga mineralerna och vitaminerna din hund behöver för att få en balanserad kost. Det är viktigt att veta exakt vad du ger din hund så att du kan övervaka mängden foder per dag. Denna guide ger dig de grundläggande riktlinjerna för hur mycket valp och vuxen hundar bör genomsnittligen äta per dag, plus tips om hur att reglera portioner för smågruppar såsom toy- och mindre hundraser:

  • Valpar: Valpar behöver matas 3-4 gånger per dag från födseln fram till cirka 6 månaders ålder. Efter 6 månader kan matningen minskas till 2 gånger per dag. Mängden mat beror på valpens storlek och ras.
  • Vuxna: Vuxna hundar bör matas 1-2 gånger per dag, beroende på deras aktivitetsnivå och ras. En genomsnittlig vuxen hund mellan 10-20 kg bör äta ungefär 150-300 gram mat per dag.
  • Reglera portioner för smågruppar: Toy- och mindre hundraser behöver mindre portioner än större raser. En genomsnittlig toy hund på upp till 5 kg bör äta mellan 30-80 gram mat per dag, medan en mindre hund mellan 5-10 kg bör äta cirka 80-150 gram per dag.

Undvik att ge din hund godis och snacks

Det vanligaste misstaget när det gäller hundfoder är att ge dem för mycket av det. Oavsett parametrarna för vuxna eller valpar ska portioner regleras så att de äter exakt det som rekommenderas. Fodret ska stå tillgängligt hela dagen för att hundar kan äta flera små portioner under dagens olika stadier – detta borde också praktiseras med godis och snacks.

Det finns vissa kulhydrater som hjälper hunden att utvecklas men alltför mycket snacks och godis orsakar obalans i hundens kostnadsrelation till näringsplanen vilket kan påverka deras vikt. Rekommendationen är att undvika godis och snacks helt, men om du fortsätter att minska mängden så kommer den aldrig att motsvara deras dagliga matmängd. De borde inte förtjäna mer snackspoäng på dagbasis än en del av en fullgod middag, eftersom toxiner bryts ner från enskilda ingrediensförsök till mat.

Konsumerade mängder ska balanseras med framgångsrik träning och massor av lek hela tiden; sista steget under behandling-och-omsorg-ritualerna varje dag!

Undvik att ge din hund för mycket tillskott

Att ge sin hund rätt näringsmässig balans är ett komplext ämne och alla djur är olika. Några hundar kan utveckla problem med viktminskning, till exempel fetma, under sin livstid, medan andra bråkar med för lågt levervärde. Att berika din hunds diet är viktigt men kan också leda till ett övermatningsproblem om de inte görs med stor försiktighet. Det rekommenderas att du endast ger ditt djur som har rekommenderats av din veterinär som ditt djur kan behöva.

Fetma hos hundar har börjat bli mer vanligt sedan lanseringen av moderna tillskott för att berika deras kosthållning, såsom beredningar laddade med proteiner, fetter och vitaminer – vilka alla bidrar till en sundare livsstil för din bästis. Det är viktigt att hantera situationen innan den blir ett stort problem (för mycket yppas annars hälsoproblem) så det är absolut nödvändigt att kontrollera den totala mängden som ges per dag – frisk eller bearbetad mat, tillsatser och/eller tillskott – sammanlagda totalsumman för bästas föda.

En grundläggande riktlinje för friska hundar:

  • Puppies under 4 months should consume about 2-4 meals per day that consists mostly of high quality puppy feeds designed for growth and development phase.
  • After 4 months adults dogs of small breeds should eat fed 2 times perday while adults of larger breeds can eat a single meal.
  • Det finns inte en speciell daglig kaloriintag som passar alla typer av aktiva hundar/raser men generellt bör man banka på 5-10% av deras idealvikt.
  • Puppies consume an oversized portion compared to their peers in the same category due to their accelerated growing process. All feed and medications should be dosed based on the pup’s or dog’s current weight and individual properties.
  • Metabolism will likely slow down as your puppy enters adolescence and adulthood; It’s important to adjust portions accordingly by consulting with your veterinarian to determine Right best-suited nutrition portions for your young pet in this stage of life.

Vanliga frågor

1. Hur mycket ska en valp äta per dag?

En valp bör äta ungefär 3-4 gånger per dag och portionerna bör vara mellan 5-10% av hundens kroppsvikt.

2. Hur mycket ska en vuxen hund äta per dag?

En vuxen hund bör äta två måltider per dag och portionen bör vara 2-3% av hundens kroppsvikt.

3. Vad händer om jag övermatar min hund?

Övermatning kan leda till övervikt och hälsoproblem som diabetes och ledproblem. Det är viktigt att följa den rekommenderade mängden som är anpassad efter hundens ålder och aktivitetsnivå.

4. Kan jag ge min hund matrester från mitt kök?

För människor är det ofta okej att äta matrester, men vissa livsmedel kan vara farliga för hundar. Det är bäst att undvika att ge hunden matrester och istället ge dem deras egna speciellt formulerade hundmat.

5. Ska jag ge min hund tillskott av vitaminer eller mineraler?

Om hunden får en balanserad kost behöver de vanligtvis inte tillägg av vitaminer och mineraler. Det är alltid bäst att rådgöra med din veterinär innan du ger hunden några tillskott.

6. Är det säkert att ge min hund vegetarisk hundmat?

Det finns vegetarisk och vegan hundmat som är speciellt formulerad för hundar. Men det är viktigt att se till att hunden får tillräckligt med protein och näringsämnen. Rådgör med din veterinär innan du ger hunden vegetarisk hundmat.

BLI EN LEONBERGERKEEPER

Gå med i laget

Det största nöjet med en hund är att du kan göra dig narr med honom och inte bara kommer han inte att skälla på dig, utan han kommer att göra sig själv också narr.